четвер, 18 грудня 2014 р.

Історія бібліотеки.





             Історія 
                                    Прислуцької
 публічно-шкільної
бібліотеки.

   Прислуцька ПШБ – 2014 

                             Бібліотека
У храмі цім,
є місце всім –
Хто пише і читає,
Хто не лінується у нім,
Той цілі досягає!

   На Різдво 1944 року село було визволено частиною 121-ї гвардійської стрілецької девізії 13-ї армії І-го Українського фронту.
Після визволення розпочалася доба «других Совітів» - так називають повоєнний радянський період старожили. Відновила роботу сільська рада, розпочалася колективізація сільського господарства.
От тоді і почали виникати при сприянні влади хати-читальні. У 1945 році однією з перших така хата-читальня була створена в старенькому будинку села Прислуч, оскільки іншого приміщення не було. Завідуючим цією хатою-читальнею був на той час Меленчук Ясон Сидорович. Згодом він став військовим. На заміну йому пришла Капрончук Ольга Федорівна, яка працювала до 60-х років.
Ця хата-читальня проіснувала до 1960 року. А в 1960 році в селі Прислуч відкрили бібліотеку при клубі,який було побудовано в центрі села. Вже тоді бібліотекарем була Мамчур Валентина Іванівна.
Робота бібліотеки пожвавилася, коли з 1966 року бібліотеку приняла Омельчук Ганна Оксентівна.  Бібліотекарем активно велася пропаганда книги: відбувалися виставки книг, огляди, читацькі конференції, диспути. За сумлінну працю, Ганна Оксентівна отримувала безліч грамот.
На той час налічувалось до 700 читачів. В 1976 році відбулась централізація бібліотечної системи.Бібліотека приєдналась до Березнівської ЦБС. Після централізації бібліотек Прислуцька сільська бібліотека, мала назву Прислуцький філіал – 42.
В 1989 році бібліотеку перенесли в сільську раду. Було виділено 1 кімнату. У бібліотеці було розміщено 17 двосторонніх стелажів з’єднаних у 4 довгі стелажа. Згодом під бібліотеку, було виділено ще одну кімнату і там було розміщено п’ять односторонніх стелажів на яких були розставлені книжкові виставки, і письмовий стіл, за яким працював бібліотекар.
  Крім виконання своїх професійних обов’язків, зав. Бібліотекою  Омельчук Ганна Оксентівна займається громадською роботою, приймає участь в сільській художній самодіяльності.
          В цей час багато уваги приділяється координації роботи сільської бібліотеки та сільського клубу. В практику роботи бібліотеки введено зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни та праці, літературні та тематичні вечори, свята казок, проводяться бібліографічні огляди літератури, бесіди біля книжкових виставок. Широко пропагуються бібліотечно-бібліографічні знання: проводяться бібліотечні уроки, дні бібліографії, дні нової книги. На базі  бібліотеки неодноразово проводились семінари.
  Після прийняття незалежності України у 1991 році, норма читачів зменшилась до 500 читачів.  Книг налічувалось до 9000 примірників. Книги були записані в інвентарну книгу. В той період почали дуже комплектувати бібліотеки новою літературою.
 У 1997 році бібліотеку Прислуцького філіалу- № 42, прийняла Ромашук Надія Олександрівна. У 2008 році, нею було створено етнографічну музейну експозицію «Берегиня»
     У 2013 році Надія Олександрівна здобула перемогуу щорічному районному конкурсі «Бібліофест», де відобразила свій досвід роботи, по створенню музею і в подарунок отримала, електронну книгу.
В середині 2011 році, сільський голова Корнійчук Віктор Миколайович, хотів вилучити одну кімнату з утримання бібліотеки, під ОЩАДкасу. Та Надія Олександрівна і мешканці села з підтримкою директора Прислуцького НВК, Минюк Сергієм Васильовичем, відстояли приміщення бібліотеки.
В 2002 році відбулося об’єднання, шкільної та сільської бібліотеки,  у зв’язку з реорганізацією бібліотечної системи. Завідуюча публічно-шкільною бібліотекою Ромашук Надія Олександрівна, бібліотекар Дзюбук Ганна Юхимівна.
У 2006 році розпочата робота по створенню електронного каталогу,а в 2012 році електронна перереєстрація читачів.
З 2012 року завідуючою Прислуцької публічно-шкільної бібліотеки – філії № 42, працює Дзюбук Наталія Миколаївна.
В приміщенні Прислуцької сільради, сільська бібліотека та шкільний абонемент в приміщенні Прислуцького НВК.
      На даний час у бібліотеках налічується 16555 примірників, 10139 художньої літератури та 6416 підручників.
   З 11.11.13 р. по 15.11.13 р., з 27.01.14 р. по 31.01.14 р., з 17.03.14 р. по 21.03.14 р. Завдяки організованій програмі «Бібліоміст», в Рівненській області, проводилось безкоштовне навчання, самих бібліотекарів,  на базі Рівненської обласній бібліотеки.
     Завдяки цій програмі, вже кілька років поспіль, публічно-шкільні бібліотеки,
мають повне сучасне програмне та технічне комп’ютерне забезпечення, з доступом до інтернету.
Тож варто щиро порадіти за мешканців сіл Рівненщини, які завдяки «Бібліомосту» отримали можливість користуватися послугами всесвітньої мережі.
     Протягом року беру участь у проведенні семінарів, на базі Березнівської ЦСПШБ.

Одним із головних завдань роботи бібліотеки є оперативне і максимальне задоволення запитів користувачів шляхом поглиблення індивідуальної роботи з читачем, поліпшення якості масових заходів, використання для популяризації літератури, інноваційних форм і методів бібліотечної роботи.

      Напрямком роботи бібліотеки є впровадження нових інноваційних форм і методів роботи бібліотеки. Прищеплювати дітям навики читання такомп’ютерної грамотності.

Особлива увага звернена на покращення формування, збереження та ефективне використання книжкового фонду бібліотеки, поліпшення інформаційної та довідково-бібліографічної роботи із читачем бібліотеки.

     Після передачи сільської бібліотеки, музей створений Надією Олександрівною, був вилучений.Тому Наталія Миколаївна, з підтримкою односельчан, та допомогою бібліотечного активу, який діє при шкільному абонементі, створила свій етнографічний музей, в якому налічується більше 100 експонатів.

  У 2014 році, Прислуцька ПШБ – філія с. Прислуч, була нагороджена грамотою, за участь у районному конкурсі творчих робіт  ‘’Окрилені творчістю Великого Кобзаря’’ з нагоди 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка.

Протягом 2014 року в бібліотеці було проведено такі масові заходи.
З 03.01.14 р. була   створена книжкова виставка «Наша дума, наша пісня, не вмре, не загине» (до 200-т річчя від дня народження Т.Г. Шевченка)

22.01.14 р. була проведена тематична лінійка «Суверенна моя Україна» (до Дня соборності України)
Мета: виховання національної свідомості учнів і людської гідності, відродження паростків духовності, формування рис громадянина Української держави; поглиблення знань про історичний факт злуки українського народу, його значення; пробудження інтересу до поглибленого вивчення історії та культурних надбань українського народу; виховання глибокої поваги та любові до Батьківщини.

14.02.14 р. година лірики, до Дня Святого Валентина «Любов – це зірок вогонь і сонця політ у вічність»
‘’Хтось із мудрих сказав, що любов творить людину заново. А якщо на її почуття відповідають взаємністю, вона стає дужчою і може, гори звернути, їй усе під си
21.02.14 р. до міжнародного  Дня мови, у бібліотеці була створена книжково-ілюстративна виставка «Цілюща криниця душі, рідна мова»


04.03.14 р. в школі було проведено анкетування «Знаю його, знаю.» до 200-річчя від Дня народження Т.Г. Шевченка. взяли участь 9-ті класи.
Назвати вірші, з яких взяті ці рядки:
  1. «Сидить собі в старій ряднині …» --------------------
  2. «А хату раєм називають…»----------------------
  3. «Веселі здалека палати, Бодай ви терном поросли..»----------------
І так далі…….
07.03.14 р. було проведено літературно-музичний вечір «З любов’ю до жінки. Міс весна» до Міжнародного жіночого дня.
Людська мудрість стверджує: будь обережним – не дай жінці заплакати, тому що Бог рахує її сльози!
Жінка від кохання розумніша, вона принадна і натхненна, азартна і відчайдушна.Закохана жінка – Богиня.

10.03.14 р. була проведена літературна година «Ми тебе не забули, Тарасе!» (до 200-річчя)

Щовесни, коли тануть сніги
І на рясті просіяє веселка,
Повні сили й живої снаги
Ми вшановуємо свято Шевченка.

З 21.03.14 р. по 28.03.14 р. до тижня дитячої книги, була проведена бесіда, «Книга вчить, як на світі жить», проведений бібліотечний урок, «Хто багато читає, той багато знає», та створені книжкові виставки.
Мета: Познайомити дітей з правилами користування книгами, та виробляти практичні навики. Виховувати бережливе ставлення до книг.
Значення книги в наші дні надзвичайно велике. Книги розповідають нам про історію нашої держави, про життя народів різних країн, про видатних вчених і мандрівників, досягнення науки і техніки, деякі планети, рослини і тварин, які оточують нас і яких ми не бачили.

Бібліотекарем та активом бібліотеки, було проведено «лікування» книжок та підручників.
 Існує такий вираз: «Моя книга – моє обличчя». Це справді так, якщо ви отримали книгу в бібліотеці, нову і зберегли її належний вигляд, то це дуже добре, а якщо ви взяли книжку, яка має неприглядний вигляд. То ми з вами завітаємо в кімнату, де лікують книги.

18.04.14 р. у бібліотеці була створена виставка «Ясний Великдень на землі»
Православна Пасха в 2014 році припадає на 20 квітня. Воскресіння Христового вважається найбільшим святом в християнському світі. У цей день відбувся перехід Сина Божого від смерті до життя. Ісус Воскрес, і на Православну Пасху прийнято вітати людей словами «Христос Воскрес!». На що співрозмовник повинен відповісти «Воістину Воскрес!»

25.04.14 р. була проведена година спілкування «Тієї весняної ночі» (день Чорнобильської трагедії)
Мета: Ознайомити учнів з однією із трагічних сторінок України, розкрити наслідки трагедії, ознайомити з тими заходами, які приймає уряд України з метою запобігання подібного лиха.

07.05.14 р. мітинг-реквієм «Вічну славу співає народ». Біля обеліска «Скорботна мати»
Щороку на початку травня ми відзначаємо День Перемоги, і ось ми святкуємо з вами вже 66-ту річницю. З Днем Перемоги, шановні односельчани!

Весна іде і переможним кроком
В тюльпановому вічному вогні
Йде травень крізь хвилини, дні і роки,
Несе нащадкам спогади свої.
А думки летять і летять, і згадується далека, переможна весна 1945 року.

09.05.14 . була створена книжкова виставка «Ким бути!»

І була проведена бесіда із старшокласниками школи.
Мета: поширити уявлення учнів про нові професії; формувати творчий підхід до вибору майбутньої спеціальності, розвивати кругозір учнів, мислення, увагу, спостережливість; виховувати любов і шанобливе ставлення до праці.
Якщо ви вдало виберете працю й вкладете в неї свою душу, то щастя саме вас знайде.
 К. Ушинський.

23.05.14 р. дитячий ранок «Прощавай букварику»
Шановні друзі! Сьогодні ми прощаємося з нашою найпершою книжкою – «Букварем». Ми дуже раді, що вже знаємо всі букви і вміємо читати. Буквар допоміг нам пізнати багато цікавого. Зараз ми спробуємо відтворити частину того, чого навчилися у класі.

В нашім класі – урочистий
День прощання з «Букварем».
Пригадай-но, як колись ти
Був маленьким школярем.

04.06.14 р. на подвір’ї школи була проведена виставка малюнків «Світ очима дітей».

09.06.14 р. екологічна стежка «Подорож у таємничий світ природи рідного краю»

17.06.14 р. дитячий ранок «Світ казки чарівної»

23.08.14 р. свято «Україна славний шлях козацький» (до Дня Незалежності України)

З днем народження, моя державо,
З святом тебе, добрим і святим,
Нехай лине завше тільки добра слава
Про мою країну звідусіль!

З  28.08.14 р. діє тематична виставка «На допомогу навчальному процесу»

01.09.14 р. день знань «Добрий день, школа!»
Ми на порозі нового навчального року, на порозі в захоплюючу жодній географічній карті, бо країна ця незвичайна, казкова і знаходиться на материку – «Школярія».

Україно, про тебе всі наші думки,
Наші мрії й надії крилаті.
Знов у вересні ми відкриваєм книжки,
Щоб науки світи поринати.

05.09.14 р. було проведено свято «Тарасе, ти іще живий» присвячено до 2---річчя від дня народження Т.Г. Шевченка.
 «Жінки в житті Тараса.»

Моя ти любо! Мій ти друже!
Не ймуть нам віри без хреста,
Не ймуть нам віри без попа
Раби, невольники недужі!....

29.09.14 р. у бібліотеці була проведена літературна година «Що ми знаємо про бібліотеку і книгу.»
Бібліотека – древня і вічно юна оселя людського розуму, це цілий світ, відкритий кожному, хто любить книгу. Бібліотека – це величезний книжковий храм, джерело ідей, скарбниця думки, що освітлює стежку нам у майбутнє.
Ряди книжкових полиць зберігають знання і віковий досвід людства, все життя Всесвіту зосереджено тут.
Мета: навчити учнів орієнтуватись  у бібліотеці, по відділах, по алфавітних каталогах, вивчати краєзнавчі картотеки. 
Ще у бібліотеці проводяться екскурсії, для допитливої малечі. « В гості до бібліотеки»
Мета: Ознайомити дітей зі шкільною, та сільською бібліотеками, з правилами користування бібліотечними книгами. Виховувати почуття поваги і шанобливого ставлення до книги.

І ще діє багато цікавих виставок.








Немає коментарів:

Дописати коментар